Syv designere som har satt Norge på verdenskartet

Bli kjent med noen av våre mest betydningsfulle designere — fra etterkrigstiden til i dag.

Bli kjent med noen av våre mest betydningsfulle designere — fra etterkrigstiden til i dag.

I sommer slår vi et slag for norsk design og norske produsenter! Visste du at A. Huseby opprinnelig drev eget møbelverksted? Verkstedet ble nedlagt på 1970-tallet, men siden den gang har vi hatt et tett samarbeid med norske produsenter som fører designindustrien videre.

Det er liten tvil om at norske designere har hatt stor betydning for A. Husebys eksistens, og vi har med stor glede fulgt med på hvordan norsk design de senere årene virkelig har blitt satt på kartet, både nasjonalt og internasjonalt. Vi er utrolig stolte av våre norske formgivere, og ønsker å gi dem litt ekstra oppmerksomhet. Derfor vil vi gjerne dele et utvalg av våre mest betydningsfulle formgivere med dere!

Med klokken, fra topp: Det ovale spisebordet Eidsvold er vakkert og funksjonelt, med mulighet for opptil 6(!) innleggsplater. // Gripsholm-stolen var inspirert av en gammel rokokkostol fra Gripsholm slott i Sverige. // Stol 1036 kommer med sete i flettet papirgarn, og er en ekte, norsk klassiker. // Spisestuestolen Ola Windsor produseres både i bjørk og eik, og kommer i mange farger og overflatebehandlinger. Alf Stures møbler blir produsert av Tonning & Stryn.

Alf Sture

Alf Sture (1915-2000) er en av nestorene i norsk møbeldesign. Han hadde en lang karriere, og var aktiv som interiørarkitekt og møbeldesigner i mer enn 60 år. Særlig tett arbeidet han med Tonning Møbelfabrikk, som overtok det meste av møbelproduksjonen hans fra 1974. Samarbeidet med Tonning Møbelfabrikk varte fra 1960 til han sluttet å arbeide i 1995, og møblene hans blir fremdeles produsert på samme sted i dag. I 1990 mottok Alf Sture Kongens fortjenstmedalje i gull.

God kvalitet, funksjonell form og inspirasjon fra norsk møbeltradisjon kjennetegner Stures møbler. Særlig kjent er møbelseriene Eidsvoll og Gripsholm, i tillegg til den klassiske Ola Windsor-stolen som henter inspirasjon fra antikke Windsor-stoler fra Storbritannia.

Med klokken, fra topp: Den internasjonale storsuksessen Tiki-sofaen ble lansert i 2014 og produseres av svenske Fogia. // Skrivebordet Vår lages i heltre eik og er en del av Engesviks samarbeid med norske Tonning & Stryn. // Komfort er inspirasjonen bak lenestolen Bollos karakter, med den generøse polstringen og det iøynefallende utseendet. Stolen ble lansert i 2016 og produseres av Fogia. // Vang-stolen er en vakker, norsk stol med tydelige historiske referanser. Den produseres av Tonning & Stryn. // Sol er en allsidig liten skammel med mye personelighet, som produseres av norske LK Hjelle.

Andreas Engesvik

Har du hørt om Bollo-stolen, Tiki-sofaen eller vasen Silent? Alle er internasjonalt anerkjente produkter, designet av det norske designkontoret «Andreas Engesvik, Oslo». Andreas Engesvik (f. 1970) er virkelig blant Norges aller mest fremtredende designere, og han har i stor grad bidratt til å etablere moderne, norsk design på det internasjonale markedet.

Andreas Engesviks designstudio jobber med et bredt spekter av design innenfor ulike produktgrupper; fra lenestoler til tannbørster. Vi vil gjerne trekke fram samarbeidene han har gjort med to av våre leverandører: Fogia og Tonning & Stryn. Fogia; som har gitt dem frie tøyler og rom til å utvikle grensesprengende design som Tiki-sofaen og Bollo-stolen, og samarbeidet med Tonning & Stryn; som har resultert i en serie bord, stoler og skap, som er moderne tolkning av tradisjonell norsk møbelhåndverk. Ser man for eksempel på stolen Vang, har den tydelige referanser til Alf Stures Ola Windsor-stol.

Med klokken, fra topp: Dørmattene Sjø og Sand for Heymat. // Mikkel-puten er designet for Røros Tweed og kommer også som pledd i ulike farger. // Serien Naturpledd for Røros Tweed er bare laget av naturlig farget garn – uten kunstige fargestoffer.

Kristine Five Melvær

Med utdanning innen både industridesign og grafisk design er Kristine Five Melvær (f. 1984) opptatt av hvordan objekter kommuniserer, og å skape bånd følelsesmessige bånd mellom gjenstanden og brukeren. Hun har vunnet en rekke priser for arbeidet sitt, blant annet prestisjefylte Scheiblers Designpris.

Av Melværs design vil vi gjerne trekke frem serien Heymat+ for norske Heymat, en serie miljøvennlige og vakre dørmatter som henter inspirasjon fra ulike motiver som inspirerer til ro og tilstedeværelse: japanske zen-hager, blå bølger og strå som vaier i vinden.

Med klokken, fra topp: Fredrik A. Kayser formgav lenestolen Krysset mens han var ansatt i Rastad & Relling Tegnekontor. I dag produseres stolen av Eikund. // Modell 711 har tydelige referanser til mid-century-stilen, men er fremdeles en tidløs lenestol. Produseres av LK Hjelle. // Med polstring i myk, norsk saueskinn innbyr loungestolen Fluffy til lange kvelder foran peisen. Stolen produseres av Eikund.

Fredrik A. Kayser

Fredrik A. Kaysers (1924-1968) karriere var kort, men produktiv! Kayser er blant våre aller mest kjære møbeldesignere fra «scandinavian design»-epoken på 50-tallet. Stilen hans preges av lette, moderne og funksjonelle møbler, med et håndverk som har tydelige referanser til dansk møbeldesign.

Han var i to perioder på 40- og 50-tallet ansatt ved Rastad & Relling Tegnekontor, og det var her han formgav flere av sine mest kjente designmøbler, blant annet den ikoniske lenestolen Krysset som kjennetegnes av det karakteristiske understellet der forbein og bakbein møtes i et kryss. Senere ble han designer for Vatne Lenestolfabrikk, der han arbeidet fram til sin død i 1968.

Med klokken, fra øverst til venstre: Puffene Five Pouf blir produsert av Muuto. // Mono er en slank, elegant og utrolig komfortabel sittebenk til for eksempel spisebordet eller gangen. Produseres av LK Hjelle. // I 2015 etablerte Anderssen & Voll merkevaren Nedre Foss, der de designer produkter som skal vare i minst 100 år. Lysestaken Ildhane og telysholderen Glo er laget av støpejern. // Outline-sofaen kommer i mange størrelser og utførelser, her vist som treseter i skinn. Sofaen produseres av Muuto. // Pavilion er en serie med stoler som kan stables, og som også kommer som loungestoler og barkrakker. Produseres av danske &Tradition.

Anderssen & Voll

Designduoen Torbjørn Anderssen (f. 1976) og Espen Voll (f. 1965) designer møbler, tekstiler og lamper for en rekke norske og internasjonale produsenter. Gjennom designkollektivet Norways Says bidro Anderssen & Voll sammen med blant annet Andreas Engesvik til å putte Norge på det globale designkartet på begynnelsen av 2000-tallet. I 2009 etablerte de sitt eget firma, og de er i dag blant Skandinavias mest ledende designstudioer.

Vi er særlig begeistret for sofaene de har designet for danske Muuto, blant annet modulsofaen Connect og sofaserien Outline. I tillegg vil vi trekke fram Anderssen & Volls egne merkevare Nedre Foss, et prosjekt de startet i 2015 for å lage bærekraftige bruksgjenstander som vil vare i minst 100 år.

Hallgeir Homstvedt

Til tross for sin relativt unge alder, har Hallgeir Homstvedt (f. 1977) rukket å designe produkter for en rekke internasjonalt anerkjente merker som blant annet Muuto, LK Hjelle og Established & Sons. Homstvedt lager produkter som er taktile, interaktive og vekker brukerens nysgjerrighet, og han har fått en rekke utmerkelser for produktene sine.

Blant våre favoritter er modulsofaen Niu som han designet for LK Hjelle i 2017. Sofaen minner om en boks eller eske som åpner seg, med en sjenerøs dybde og høye vegger som innbyr til å krype opp i.

Med klokken, fra topp: Uttrekksbordet Øya ble opprinnelig laget i 1956 på bestilling fra en kunde, men har i dag blitt en del av kolleksjonen til Eikund. // Den trebente barkrakken Jaer er et ekte mid-century-ikon. // Da Falcon-stolen ble lansert i 1971 bidro den til å tredoble Vatne Lenestolfabrikks omsetning på to år.

Sigurd Resell

Sigurd Resell (1920-2010) var blant landets mest formsterke møbeldesignere 50- og 60-tallet, med en stil som kjennetegnes av elegante og logiske konstruksjoner. Etter mange år hos Rastad & Relling Tegnekontor ble Resell sjefsdesigner for Vatne Lenestolfabrikk på slutten av 60-tallet, en rolle han overtok etter Fredrik A. Kaysers død. Her bidro han til en markant endring i bedriftens designprofil, fra å være sterkt påvirket av dansk møbelhåndverkerstil, til en serieproduksjon med et mer industrielt uttrykk.

Han er særlig kjent for lenestolen Falcon, som bidro til å tredoble Vatnes omsetning på bare to år! Etter å ha vært ute av produksjon siden 1997 ble Falcon relansert av Vatne i 2017.

inspirasjon
Nettstedet bruker cookies for å bedre møte dine forventninger. Hvis du ikke aksepterer cookies, kan du deaktivere den i innstillingene til nettleseren din. Men det er en risiko for at enkelte funksjoner på www.ahuseby.no ikke vil fungere korrekt.