Vedlikehold av tremøbler

Hos A.Huseby er vi opptatt av å selge møbler av fantastisk kvalitet. Vi har leverandører som er opptatt av bærekraft, og kvalitetsmøbler som kan gå i arv i flere generasjoner. Disse er det er viktig å vedlikeholde med de rette vedlikeholdsproduktene, slik at du får tatt godt vare på de møblene du allerede har, eller investerer i. Les mer her om hvordan du bør vedlikeholde dine tremøbler. 

TREMØBLER

Tre har med sine mangfoldige egenskaper alltid vært det foretrukne materialet til fremstilling av møbler. Hvert enkelt tre er et stykke natur, som etter felling og oppskjæring bevarer et særpreg i styrke, struktur og følsomhet – særlig overfor lys. Derfor vil det alltid være naturlige forskjeller i treets utseende. Treet preges av kvister, som ikke er feil i treet, men en naturlig avtegning av grenens forankring i trestammen.
Den beste temperatur for inneklimaet vårt er 18–22°C med en relativ luftfuktighet på 40–55%. Har du det for tørt anbefaler vi å benytte en luftfukter. Varme og uttørking kan lage sprekker i møblene. Det kan fort bli skade med for mye dagslys og sol.
Alle tremøbler vil, som en naturlig følge av lysets og brukerens påvirkning, endre farge med årene. Merk derfor at om du plasserer en duk eller andre gjenstander permanent på deler av møbelet vil fargeforskjell kunne oppstå etter en tids bruk. Vær også obs på at blomsterpotter av keramikk gjerne slipper ut kondens og kan lage mørke stygge flekker i treet.
Dersom du oppbevarer ileggsplater i andre rom, med annen temperatur og fuktighet, husk da å ta inn platene i god tid før de skal settes i. Ileggsplater som oppbevares under bord, eller i andre rom vil få annen lyspåvirkning og vil ikke endres likt med bordet som står fremme.

UBEHANDLEDE OG SÅPEBEHANDLEDE OVERFLATER
Alminnelig rengjøring: Tørk av møbelet med en ren og tørr klut. På skitne overflater bruk klut som er godt oppvridd i vann lett oppblandet i GUARDIAN trerens. Tørk av i treets retning. Lag gjerne en blanding av tresåpe og vann på sprayflaske for daglig renhold.
Vedlikehold: Før tresåpen påføres, puss lett over møbelets overflater med slipesvamp. Påfør godt med såpeblanding med svamp eller lofri klut i treets retning. La stå i 10 minutter før overflødig såpe fjernes med en ren og godt oppvridd klut. Ikke glem at møbelets underside, ben og kanter også trenger fett og fuktighet fra tresåpen. Dersom treverket reiser seg og overflaten føles ru, kan du slipe lett over med slipesvamp (slipegrad 180 eller 220) i treets retning, og påføre en ny runde med tresåpe.
Grundig rengjøring: Vask hele overflaten med en myk børste og GUARDIAN Trerens. Følg bruksanvisning nøye. Hvis treets fibre har reist seg som følge av veske, så kan du slipe med sandpapir (slipegrad 180 eller 220). Husk alltid å slipe i treets lengderetning.
Obs! Bruk aldri stålull – det kan forårsake misfarging og stygge riper.

 

OLJEBEHANDLET OVERFLATE
Alminnelig rengjøring: Tørking med en ren, tørr klut. Smussete overflater tørkes med en klut godt oppvridd i varmt vann. Ved mye smuss kan du bruke mildt såpevann. Ettertørk omgående med en ren, tørr klut.
Grundig rengjøring: Mindre lag olje fjernes med GUARDIAN Trerens som er spesielt utviklet til effektiv rengjøring og avfetting av ikke lakkerte treoverflater. Produktet er basert på naturlige såper.
La treverket tørke godt. Om nødvendig kan man slipe med sandpapir
(slipegrad 180 eller 220). Husk alltid å slipe i treets lengderetning.
Sett deretter møbelet inn med GUARDIAN Edeltreolje, finnes i natur, hvit, grå eller sortpigmentert. Alt etter hva som passer ditt møbel.
Selv om ditt møbel har fått et strøk olje av produsenten, anbefaler vi å påføre et strøk GUARDIAN Edeltreolje før du tar møbelet i bruk. Særlig bordplater kan ha godt av et ekstra strøk. Deretter anbefaler vi etterbehandling 3-4 ganger per år. Vær forsiktig med å legge duk etc. på oljede flater, før du har forsikret deg om at oljen har tørket tilstrekkelig.
Råd! Husk at heltre møbler også må oljes på ben og undersiden.
Obs! Kluter med møbelolje kan selvantenne og bør derfor pakkes godt inn og kasseres etter bruk.